Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει ενεργά με ειδικό επιστημονικό προσωπικό, στο «Δίκτυο φορέων πρόληψης και προαγωγής υγείας Νομού Κυκλάδων» που ξεκίνησε τη λειτουργία πριν λίγες ημέρες.
Σκοπός του  ΔΙΚΤΥΟΥ  είναι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δράσεων για τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των πολιτών των Κυκλάδων συντονισμένα και ευέλικτα. Στο πλαίσιο αυτό η πρόληψη και η προαγωγή της υγείας αποτελούν πλέον προτεραιότητα καθώς τα περισσότερα προβλήματα υγείας της εποχής μας είναι αιτιολογικά συνυφασμένα με το σύγχρονο τρόπο ζωής και με το σύγ¬χρονο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Ενισχύοντας την πρωτοβουλία αυτή η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θα παρέχει ψυχολόγο, η οποία θα έχει συμβουλευτικό ρόλο σε θέματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών στο πλαίσιο της αποστολής του ΔΙΚΤΥΟΥ.

Με αφορμή την έναρξη λειτουργίας αυτής της δράσης ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Υποστράτηγος  Ευθύμιος ΛΥΓΙΔΑΚΗΣ δήλωσε τα εξής :

«Τέτοιους είδους πρωτοβουλίες βρίσκουν αρωγό την Ελληνική Αστυνομία καθώς συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενίσχυση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Δεδομένων των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας, η ανάπτυξη συντονισμένων δράσεων πρόληψης και προαγωγής της υγείας σε τοπικό επίπεδο, με τη συνεργασία των αρμόδιων κοινωνικών και πολιτικών φορέων, κρίνεται ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση και ενίσχυση της ευημερίας του πολίτη».

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Η διαμόρφωση ομάδας στην σχολική τάξη: βασικές αρχές - εφαρμογές

-->
Στόχος του σεμιναρίου είναι να αξιοποιήσει την ομάδα των εκπαιδευτικών ως παράδειγμα για την κατανόηση των βασικών αρχών λειτουργίας των ομάδων και την εφαρμογής τους στην σχολική τάξη. Θα δουλέψουμε πάνω στα πρώτα βήματα για το χτίσιμο της ομάδας, τη δημιουργία του συμβολαίου και την εφαρμογή της διαδικασίας διαμόρφωσης της ομάδας στην εκπαιδευτική πράξη.
Διάρκεια σεμιναρίου:   9 ώρες
Χρόνος υλοποίησης :      Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012 ,   17.30  – 20.30  και
                                                Σάββατο      3 Νοεμβρίου 2012,     09.00  – 14.00
Το σεμινάριο είναι βιωματικό και απαιτεί την παρακολούθηση του συνόλου του εργαστηρίου. Απευθύνεται σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Μπορείτε να δηλώνετε συμμετοχή μέχρι την Τρίτη 30/10/2012, στο Κέντρο Πρόληψης «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ»  στο τηλ. 2281085149 ή να στείλετε email στο :  thiseask@otenet.gr,  ή fax στο 22810 79180, δηλώνοντας το όνομα, την ειδικότητα,  το σχολείο σας και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.
Θα ενημερωθείτε τηλεφωνικά για τον τόπο διεξαγωγής, ανάλογα με το μέγεθος της ομάδας που θα σχηματιστεί. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε  στην υπεύθυνη του σεμιναρίου κ. Λιάνα Τσαρουχά, Ψυχολόγο ΜSc, Σύμβουλο Πρόληψης.

Ο «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ» σχεδιάζει και εφαρμόζει προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας που απευθύνονται  στην οικογένεια, το σχολείο και την τοπική κοινότητα γενικότερα στο Νομό Κυκλάδων.
 Σκοπός των προγραμμάτων αυτών είναι η στήριξη των ανθρώπων στην προσπάθειά τους να εξελιχθούν και να βελτιώσουν τις σχέσεις τους και την ποιότητα της ζωής τους, έτσι που να μη χρειάζονται κανενός είδους εξάρτηση.
Οι δράσεις του ΘΗΣΕΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ απευθύνονται: 
  •  στην οικογένεια τα βιωματικά σεμινάρια για γονείς, με στόχο την ευαισθητοποίηση τους σε θέματα που αφορούν την οικογένεια και το μεγάλωμα των παιδιών.
  • στη σχολική κοινότητα τα σεμινάρια για εκπαιδευτικούς με στόχο την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας των παιδιών.
  • σε παιδιά και εφήβους προγράμματα που έχουν σαν στόχο την εκπαίδευση σε δεξιότητες που είναι απαραίτητες σήμερα προκειμένου να οργανώσουν τη ζωή τους υπεύθυνα και δημιουργικά. Αυτά υλοποιούνται είτε σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς στο σχολικό πλαίσιο, είτε αυτόνομα στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης.  
  • στην κοινότητα μέσα από την οργάνωση ημερίδων, εκδηλώσεων, εκδόσεων και γενικότερα παρεμβάσεων που στοχεύουν στην ενεργοποίηση και δικτύωση της τοπικής κοινωνίας, ώστε η πρόληψη να γίνει υπόθεση όλων. 
  • Και τέλος, παρέχεται πληροφόρηση και συμβουλευτική σε χρήστες ουσιών και στις οικογένειες τους.
  • Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας  «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ» είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία.  Ξεκίνησε τη λειτουργία του το Δεκέμβριο του 1998 με συνεργασία και συγχρηματοδότηση από  την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), ο οποίος έχει και την επιστημονική εποπτεία του έργου του.
Αναστασία Προκοπίου
Επιστημονικά Υπεύθυνη
Κ.Π. «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΚΛΑΔΩΝ»

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων Νομού Κυκλάδων

 

Ξεκίνησε η λειτουργία  του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Νομού Κυκλάδων, μια νέα υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, με  έδρα την Σύρο, με σκοπό την κάλυψη των ψυχοκοινωνικών αναγκών των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων των σχολικών μονάδων του νομού μας,  της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι  59 Συμβουλευτικοί Σταθμοί που λειτουργούν στη χώρα έχουν  σαν σκοπό:

-Την  δημιουργία θετικού κλίματος στη σχολική κοινότητα (εκπαιδευτικοί-γονείς-μαθητές) τέτοιο που να μειώνει τους αιτιολογικούς παράγοντες παραβατικής συμπεριφοράς.
-Την υποστήριξη δραστηριοτήτων πρόληψης με τη συνεργασία του Σχολείου και την ευρύτερη κοινότητα.    
 Οι Στόχοι: 
- Η εμψύχωση του καθηγητή στο ρόλο του εκπαιδευτή, διότι η ισορροπία του μαθητή περνά μέσα από ένα ισορροπημένο καθηγητή. 
- Η στήριξη, ευαισθητοποίηση και η συμβουλευτική της οικογένειας.
- Η ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο συστημάτων Σχολείου και οικογένειας συμβάλλοντας στην εξέλιξή τους σε μια πορεία με κοινούς στόχους,συγκρότηση και συνοχή.
- Η ανάπτυξη φιλικού κλίματος στο Σχολείο.
- Η σύνδεση και αλληλοσυσχέτιση της Σχολικής Κοινότητας με την ευρύτερη κοινότητα, σε μια δημιουργική συνεργασία.
- Η νέα γενιά προληπτικών προγραμμάτων είναι βασισμένη ως επί το πλείστον στο ψυχοκοινωνικό μοντέλο και δίνει έμφαση στην ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ και ΕΞΑΣΚΗΣΗ και όχι μόνο στην παροχή πληροφοριών σε "παθητικούς δέκτες".
 Μπορείτε να επικοινωνήσετε στην :
 Διεύθυνση : ΔΔΕ Ν. Κυκλάδων, Λιβάδια – Μάννα. 
Τηλέφωνο : 22810 86249
Fax : 2281077045


Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Διαδικτυακά σεμινάρια: μια νέα υπηρεσία ενημέρωσης από το Saferinternet.gr


Στο πλαίσιο της υλοποίησης δράσεων με γνώμονα την εκπαίδευση των μαθητών αλλά και την ενημέρωση των γονέων γύρω από την υπεύθυνη, ηθική και ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, η Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου υλοποίησε 6 διαδικτυακά σεμινάρια (“webinars”), τα οποία απαντούν, μέσα από τεχνολογίες πολυμέσων και βίντεο, σε ερωτήσεις και απορίες αναφορικά με τις εξής σημαντικές ενότητες:
  •  Βασικές συμβουλές για την online ασφάλεια - Μέρος Α': προστασία της ιδιωτικής ζωής, δικαιώματα και υποχρεώσεις στο Διαδίκτυο, αντιμετώπιση της διαδικτυακής πληροφορίας με κριτική σκέψη, προσεκτική αντιμετώπιση των διαδικτυακών φίλων (διάρκεια 13:35 λεπτά).
  • Βασικές συμβουλές για την online ασφάλεια - Μέρος Β': αποφυγή κακόβουλου λογισμικού, διαδικτυακές αγορές, η σημασία της κατανόησης των όρων χρήσης και της πολιτικής απορρήτου των ιστοσελίδων, χρήση του κινητού μας με ασφάλεια, αποφυγή της υπερβολικής ενασχόλησης με το Διαδίκτυο (διάρκεια 13:24 λεπτά).
  • Υπερβολική χρήση του Διαδικτύου: σημάδια, συμπτώματα, πρόληψη, αντιμετώπιση (διάρκεια 12:27 λεπτά).
  • Cyberbylling - ηλεκτρονικός εκφοβισμός: μορφές, συνέπειες, πρόληψη, αντιμετώπιση (διάρκεια 14:26 λεπτά).
  • Παράνομο περιεχόμενο: κυριότερες και πιο συνήθεις μορφές (διάρκεια 7:30 λεπτά).
  • Safeline.gr: Καταγγελία παράνομου περιεχομένου ή παράνομης συμπεριφοράς μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας της Safeline (διάρκεια 9:07 λεπτά).
Μέσα από τα διαδικτυακά της σεμινάρια, η Δράση Saferinternet.gr στοχεύει επίσης και στην περαιτέρω εκπαίδευση των εκπαιδευτικών για την ορθή, υπεύθυνη και ασφαλή χρήση του Διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου, με στόχο τη δημιουργία πολλαπλασιαστικής δράσης μέσα στην τάξη.

Τα διαδικτυακά σεμινάρια είναι διαθέσιμα  στο ειδικό κανάλι (κάντε κλικ εδώ) της Δράσης στο YouTube όπως επίσης και ενημερωτικά φυλλάδια που μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ εδώ

Για πρόληψη της βιας και του εκφοβισμού από συμμαθητές στην τάξη υπάρχει εκπαιδευτικό υλικό για εκπαιδευτικούς από εδώ: http://blogs.sch.gr/kyriakou/files/2012/01/activities.pdf

Πρόληψη των ασθενειών και προαγωγή της υγείας

Πρόληψη των ασθενειών και προαγωγή της υγείας
Ποτέ άλλοτε οι πολίτες της ΕΕ δεν ζούσαν περισσότερο, το δε προσδόκιμο ζωής αυξάνεται συνεχώς. Η υγεία όμως του πληθυσμού της ΕΕ θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη, ενώ πολλά θα μπορούσαν να γίνουν για την πρόληψη της νοσηρότητας και της πρόωρης θνησιμότητας. Οι σημαντικότεροι καθοριστικοί για την υγεία παράγοντες είναι οι επικρατούσες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες και οι απορρέουσες από αυτές συνθήκες εργασίας και διαβίωσης. Στη βελτίωση αυτών των συνθηκών στοχεύουν οι οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές της ΕΕ. Άλλοι καθοριστικοί παράγοντες για την υγεία είναι το κάπνισμα, η διατροφή, η σωματική άσκηση, το διαιτολόγιο, το αλκοόλ, καθώς και οι τρόποι με τους οποίους τα άτομα συμπεριφέρονται προς τον εαυτό τους και προς τους άλλους. Οι πρόωροι θάνατοι και οι αναπηρίες οφείλονται κυρίως σε ατυχήματα και τραυματισμούς, ψυχικές διαταραχές, καρκίνους, παθήσεις του κυκλοφοριακού και ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος.Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο αποτελεσματικής πρόληψης και ευαισθητοποίησης.
 περισσότερα από εδώ
 Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εβδομάδα Δράσης για τα Οστά και τις Αρθρώσεις

Η Εβδομάδας Δράσης για τα Οστά και τις Αρθρώσεις ξεκινά στις 12 Οκτωβρίου με την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, συνεχίζεται με την Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης στις 16 Οκτωβρίου, με την Παγκόσμια Ημέρα Τραύματος στις 17 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 20 Οκτωβρίου με την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης.

Στατιστικά Στοιχεία:

  • 400 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με χρόνιους πόνους ή αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα από αρθρίτιδα και μυοσκελετικές νόσους, όπως η οστεοπόρωση
  • 4 στους 5 ανθρώπους πάνω στον πλανήτη θα υποφέρουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους από πόνο στην πλάτη.
  • Οι πόνοι και τα προβλήματα στην μέση και την πλάτη είναι ο δεύτερος λόγος απουσίας από την εργασία.
  • Η αρθρίτιδα και οι υπόλοιπες συνηθισμένες παθήσεις που σχετίζονται με το μυοσκελετικό σύστημα είναι από τις βασικές αιτίες αναπηρίας και νοσοκομειακής περίθαλψης.
  • Για μια πιο εμπεριστατωμένη προσέγγιση  κάντε κλικ εδώ .

Οκτώβριος: Μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού

Οκτώβριος: Μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού

Η ασθένεια σήμερα

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στις γυναίκες. Περίπου 1 στις 9 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής της. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότερες από 250.000 νέες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού γίνονται κάθε χρόνο και 90.000 γυναίκες πεθαίνουν από τη νόσο. Στην Ελλάδα, τα νέα περιστατικά ανέρχονται σε περίπου 4.500 ετησίως και οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού σε περίπου 1.600.
Αν ο καρκίνος διαγνωσθεί αρκετά γρήγορα, πριν επεκταθεί σε άλλα όργανα, το πενταετές ποσοστό επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού ξεπερνά το 95%. Παρ' όλες όμως τις προόδους στη διάγνωση και τη θεραπεία, ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την κύρια αιτία θανάτων σχετιζόμενων με τον καρκίνο στις γυναίκες, και την υπ' αριθμόν τρία αιτία θανάτου συνολικά στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Ελλάδα είναι δυστυχώς από τις χώρες όπου η διάγνωση του καρκίνου του μαστού γίνεται συνήθως όταν η νόσος είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο. Το αποτέλεσμα είναι ότι η νόσος ελέγχεται πιο δύσκολα και οι πιθανότητες να εξαπλωθεί ο καρκίνος στους γειτονικούς ιστούς και λεμφαδένες (τοπικά υποτροπιάζων καρκίνος) ή σε άλλα σημεία του σώματος (μεταστατικός καρκίνος) είναι πολύ περισσότερες. Τα όργανα στα οποία γίνεται συχνότερα μετάσταση είναι τα οστά (συνήθως το πρώτο σημείο μετάστασης), το ήπαρ, ο εγκέφαλος και οι πνεύμονες. Στην περίπτωση αυτή, ο ρεαλιστικός στόχος της θεραπείας είναι η ανακούφιση από τα συμπτώματα, η καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου και η παράταση της ζωής. Περίπου 50% των ασθενών στις οποίες δεν γίνεται έγκαιρη διάγνωση αναπτύσσουν μεταστατικό καρκίνο του μαστού και ο μέσος χρόνος επιβίωσής τους είναι 18 έως 30 μήνες.

Παράγοντες κινδύνου καρκίνου του μαστού

Οι αιτίες που προκαλούν καρκίνο του μαστού είναι άγνωστες. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε μια γυναίκα:
  • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού
  • Μέση ηλικία
  • Ιστορικό καλοηθών νοσημάτων του μαστού
  • Μακροχρόνια έκθεση σε ορμόνες, για παράδειγμα λόγω καθυστερημένης εμμηνόπαυσης ή θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες
  • Πρώτη εγκυμοσύνη σε μεγάλη ηλικία
Παράγοντες που αφορούν στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης σε ιονίζουσα ακτινοβολία, της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ και της κατανάλωσης μιας πλούσιας σε λιπαρά διατροφής.

Διάγνωση και θεραπεία

Τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού περιλαμβάνουν:
  • Μία σκληρή μάζα που αναπτύσσεται στο μαστό ή στη μασχάλη, η οποία συνήθως είναι ανώδυνη και εμφανίζεται μόνο στη μία πλευρά
  • Μεταβολή στο μέγεθος ή το σχήμα του μαστού
  • Αλλαγές στο δέρμα, όπως εμφάνιση κοιλοτήτων, πτυχών ή ερυθρότητας
  • Αλλαγές στη θηλή, όπως ασυνήθιστες εκκρίσεις ή εμφάνιση εξανθήματος γύρω από την περιοχή της θηλής
Η πρόληψη παραμένει πάντα η καλύτερη θεραπεία και, καθώς η ασθένεια είναι σήμερα ιάσιμη εάν ανιχνευθεί έγκαιρα, είναι πολύ σημαντικό οι γυναίκες,
  • να ελέγχουν τακτικά τον μαστό τους με ψηλάφηση, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, μετά την 7η μέρα μετά την έναρξη της περιόδου.
  • να επισκέπτονται άμεσα τον γιατρό τους εάν παρατηρήσουν οποιαδήποτε ασυνήθιστη αλλαγή στον μαστό. Αυτός όμως δεν είναι λόγος πανικού, καθώς τα περισσότερα οζίδια του μαστού είναι καλοήθη (μη-καρκινικά) και μπορούν να αφαιρεθούν χωρίς επιπτώσεις
  • να κάνουν μαστογραφία τακτικά. Η μαστογραφία συνιστάται μετά την ηλικία των 50 ετών ή και νωρίτερα αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή υφίστανται άλλοι παράγοντες κινδύνου
Σε περίπτωση διάγνωσης, στόχος της θεραπείας είναι να εμποδίσει να εξαπλωθούν τα καρκινικά κύτταρα, δηλαδή τα κύτταρα που έχουν μεταλλαχθεί και πολλαπλασιάζονται με ταχύτατους ρυθμούς, και να τα σκοτώσει. Οι κλασικές θεραπείες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, πέραν της χειρουργικής επέμβασης (μαστεκτομής), είναι η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία (φαρμακευτικές ουσίες που χορηγούνται από το στόμα ή ενδοφλεβίως, συνήθως σε διάφορους συνδυασμούς). Άλλες μορφές θεραπείας περιλαμβάνουν τις βιολογικές θεραπείες, την ορμονοθεραπεία.
Οι πρόσφατες εξελίξεις στην ιατρική έρευνα συνεχίζουν να εξοπλίζουν τους ογκολόγους με περισσότερο «στοχευμένες» θεραπείες, οι οποίες είναι εξαιρετικά επιλεκτικές και εντοπίζουν και καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα, ελαχιστοποιώντας τη βλάβη στον υγιή ιστό.
ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ  μπρορείτε να ενημερωθήτε από εδώ.

Υπουργείο Υγείας 2012

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας
Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα. Οι ειδικοί, επικαλούμενοι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,  κάνουν λόγο για μία παγκόσμια «επιδημία» ψυχικών διαταραχών.
Περίπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν από κατάθλιψη, επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στο μήνυμά του για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, η οποία είναι ειδικά αφιερωμένη στην κατάθλιψη.
Η κατάθλιψη με άλλα λόγια είναι μια οικουμενική πραγματικότητα που επηρεάζει ανθρώπους όλων των κοινοτήτων ανά τον κόσμο. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 17 χώρες, διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο περίπου 1 στα 20 άτομα δήλωσαν ότι πέρασαν καταθλιπτικό επεισόδιο κατά το προηγούμενο έτος. Οι διαταραχές κατάθλιψης  συχνά ξεκινούν σε νεαρή ηλικία, αμβλύνουν τη λειτουργικότητα των ατόμων και είναι συχνά επαναλαμβανόμενες.

Διαχείριση της κατάθλιψης

Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή που μπορεί να διαγνωστεί αξιόπιστα και να αντιμετωπιστεί στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Οι προτιμώμενες θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν βασική ψυχοκοινωνική στήριξη σε συνδυασμό με αντικαταθλιπτικά φάρμακα ή ψυχοθεραπεία ( γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, διαπροσωπική ψυχοθεραπεία, θεραπεία επίλυσης προβλημάτων). Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα και οι δομημένες μορφές ψυχοθεραπείας είναι πολύ αποτελεσματικά.
Τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να είναι μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη, αλλά είναι δεν είναι η πρώτη γραμμή θεραπείας για περιπτώσεις ήπιας κατάθλιψης. Συμπληρωματικά της φροντίδας που πρέπει να παρέχει ο ειδικός της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η αυτοβοήθεια είναι άλλη μια σημαντική προσέγγιση για να βοηθηθούν τα άτομα με κατάθλιψη. Καινοτόμες προσεγγίσεις που αφορούν βιβλία αυτοβοήθειας που είναι διαθέσιμα ακόμα και στο διαδίκτυο έχουν αποδειχθεί βοηθητικές στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης στις δυτικές χώρες (Andrews et al, 2011).
Τα όπλα μας λοιπόν κατά της κατάθλιψης είναι πολλαπλά συστήματα παρέμβασης όπως η διαπροσωπική θεραπεία, η συστηματική παρακολούθηση, η φαρμακευτική αγωγή, η ψυχο-εκπαιδευτική οδός, η επίβλεψη των ασθενών από ειδικούς συμβούλους της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κλπ.
Παρά τη γνωστή αποτελεσματικότητα της θεραπείας για κατάθλιψη, η πλειοψηφία των ανθρώπων με κατάθλιψη δεν έχουν πρόσβαση σε θεραπευτικές ενέργειες.  Σε παγκόσμιο επίπεδο, λιγότεροι από το 50% των πασχόντων έχουν πρόσβαση σε θεραπευτικές πράξεις, ενώ σε μερικές περιοχές αυτό το ποσοστό μειώνεται δραματικά στο 30%, ή ακόμα και στο 10%.
Τα κυριότερα εμπόδια στην παροχή αποτελεσματικής φροντίδας είναι η έλλειψη πόρων, η έλλειψη εκπαιδευμένων φορέων παροχής υπηρεσιών, καθώς και το κοινωνικό στίγμα που συνδέεται με τις ψυχικές διαταραχές.

Μείωση της επιβάρυνσης της κατάθλιψης

Ενώ το παγκόσμιο αντίκτυπο της κατάθλιψης, με την επιβάρυνση που προκαλεί στον πληθυσμό, αποτελεί σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία, τόσο σε κοινωνικό και οικονομικό όσο και σε κλινικό επίπεδο, υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός καλά καθορισμένων και αποδεδειγμένων στρατηγικών που μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και να καταπολεμήσουν τις επιπτώσεις της κατάθλιψης. Για κοινές ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη που η διαχείριση της αποτελεί κομμάτι της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι βασικές παρεμβάσεις είναι όπως είπαμε η θεραπεία με γενικά αντικαταθλιπτικά φάρμακα και η σύντομη ψυχοθεραπεία. Οι οικονομικές αναλύσεις υποδεικνύουν ότι αυτές οι θεραπείες είναι εφικτές, προσιτές και οικονομικά αποδοτικές.
Η πρόληψη της κατάθλιψης είναι κάτι που αξίζει ιδιαίτερη προσοχή. Από τα προγράμματα πρόληψης που υλοποιούνται, υπάρχουν αποδείξεις ότι μπορούν να μειώσουν τα καταθλιπτικά συμπτώματα. Η πρόληψη βασίζεται σε αρκετές δράσεις που έχουν ως στόχο την ενδυνάμωση των προστατευτικών παραγόντων και τη μείωση των παραγόντων κινδύνου. Παράδειγμα ενίσχυσης προστατευτικού παράγοντα αποτελούν διάφορα σχολικά προγράμματα που στοχεύουν στην ενίσχυση των γνωσιακών και κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών, καθώς και στην ικανότητα τους να επιλύουν προβλήματα.
Παρεμβάσεις που στοχεύουν τους γονείς παιδιών με προβλήματα συμπεριφοράς έχουν ως στόχο την βελτίωση της γονικής ψυχοκοινωνικής ευημερίας μέσω της παροχής πληροφοριών και μέσω της εκπαίδευσης σχετικά με συμπεριφορές ανατροφής. Αυτές οι παρεμβάσεις μπορούν να μειώσουν τα καταθλιπτικά συμπτώματα στους γονείς και να βελτιώσουν ταυτόχρονα και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα παιδιά.

Συμπεράσματα

Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική διαταραχή τόσο κοινή που μας επηρεάζει όλους. Σε αντίθεση με άλλα μεγάλης κλίμακας προβλήματα, η λύση  για την κατάθλιψη είναι στο χέρι μας μιας και περιγράψαμε αποτελεσματικές και οικονομικές θεραπευτικές προσεγγίσεις για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας και των ζωών εκατομμυρίων πασχόντων. Σε ατομικό επίπεδο, σε επίπεδο κοινότητας  και σε εθνικό επίπεδο, είναι καιρός να εκπαιδεύσουμε τους εαυτούς μας για να αντιμετωπίσουμε την κατάθλιψη και για να υποστηρίξουμε εκείνους που πάσχουν από αυτή την ψυχική διαταραχή.

Λήψη βοήθειας

Υπάρχουν πολλές πιθανές θεραπείες για την κατάθλιψη και εξίσου άλλα τόσα (αν όχι και περισσότερα) εμπόδια για να φτάσει κάποιος στην κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μελέτησε πρόσφατα αυτό που αποκαλεί τα ‘κενά θεραπείας’ στον τομέα της ψυχικής υγείας και διαπίστωσε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, το μέσο ποσοστό πασχόντων που δεν έχουν πρόσβαση σε κάποια θεραπευτική οδό είναι το 50 τοις εκατό. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και αν κάποιοι έχουν πρόσβαση στη θεραπεία αυτή είναι ανεπαρκής.

Ο σύντομος Οδηγός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας:
http://www.emro.who.int/images/stories/mnh/documents/Flyer_low_resolution.pdf
 Υπουργείο Υγείας 2012.