Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Προβολή Ντοκιμαντέρ «Θα βγάλω φτερά»


                                      
Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013
11:30 π.μ.
στο ΚΕ.Φ.Ι.Α. 2ος όροφος

Το ντοκιμαντέρ «Θα βγάλω φτερά», της Αννέτας Παπαθανασίου πήρε το 2ο βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
 Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που βλέπει από μέσα μια παρέα φίλων με κινητική αναπηρία, με υπέροχες προσωπικές αφηγήσεις και εξομολογήσεις, με λυτρωτικό χιούμορ και αυθορμητισμό!
Τμήμα ενημέρωσης και Αγωγής Υγείας
Επισκέπτρια Υγείας 
Μαρία Βαρθαλίτου

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

1056 ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ


Το φαινόμενο του Σχολικού Εκφοβισμού ή αλλιώς bullying αποκτά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και απασχολεί πάρα πολλά παιδιά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Γι’ αυτό το λόγο έχουν δημιουργηθεί πολλές Γραμμές Στήριξης Παιδιών προκειμένου όλα τα παιδιά να έχουν άμεση και γρήγορη πρόσβαση σε πηγή βοήθειας εάν έχουν κάποιο πρόβλημα.

Γραμμή βοήθειας για παιδιά
Γραμμή βοήθειας για γονείς

Παρουσίαση της Ευρωπαϊκής καμπάνιας ενάντια στο Σχολικό Εκφοβισμό


Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2013
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα η παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Καμπάνιας ενάντια στο Σχολικό Εκφοβισμό από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με τίτλο: «ΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ! ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ!». Βασικός στόχος η ενημέρωση και κινητοποίησης της σχολικής κοινότητας (εκπαιδευτικοί και μαθητές) αλλά και των γονιών με βασικούς αποδέκτες τα ίδια τα παιδιά.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκε συνολικά το έργο «Ευρωπαϊκή Καμπάνια ενάντια στο Σχολικό εκφοβισμό» καθώς και όλα τα εργαλεία που προέκυψαν από αυτό (καμπάνια, έρευνα, εκπαιδευτικό εργαλείο, www.e-abc.eu).

Συντονιστής της συνάντησης ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης, του οποίου οι παρατηρήσεις έδωσαν έναυσμα για ένα δημιουργικό διάλογο μεταξύ των συμμετεχόντων.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με δύο εφήβους, τη Ράνια και τον Άγγελο, εκπροσώπους του YouSmile.gr, της διαδραστικής διαδικτυακής πλατφόρμας που έχει υλοποιήσει «Το Χαμόγελο του Παιδιού», οι οποίοι μίλησαν για το φαινόμενο του Bullying όπως τα ίδια τα παιδιά το βιώνουν και παρουσίασαν ενδεικτικά δύο από τα videos που έχουν παράξει με αυτό το θέμα.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του ΔΣ του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ζήτησε την υποστήριξη των ΜΜΕ στη μετάδοση της καμπάνιας, ενώ τόνισε ότι όλα τα εργαλεία που παρουσιάστηκαν τίθενται στη διάθεση της Πολιτείας. Σημείωσε δε ότι «αποτελεί χρέος των αρμόδιων να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια, κάτι που η Ευρώπη ήδη κάνει αναγνωρίζοντας «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ως φορέα με ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες πρόληψης και αντιμετώπισης του Σχολικού Εκφοβισμού».

Κατά την έναρξη της συνάντησης χαιρετισμό απηύθυνε ο Υφυπουργός Παιδείας, κ. Παπαθεοδώρου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Η εμφάνιση του ανησυχητικού αυτού φαινομένου είναι δεδομένη, και στη χώρα μας. Δυστυχώς μέχρι σήμερα η πρόληψη ήταν στο περιθώριο. Αυτό που οφείλουμε όλοι να κάνουμε, πολιτεία, εκπαιδευτική κοινότητα και γονείς είναι να ανατρέψουμε την αδράνεια και την ανοχή. Σε αυτήν την κατεύθυνση ουσιαστικός είναι  ο ρόλος του Χαμόγελου Του Παιδιού, τόσο στην ανάδειξη όσο και  στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Οι προσπάθειες αυτές τέμνονται με τη πρωτοβουλία του Υπουργείου να ιδρύσει το Παρατηρητήριο για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού και να υλοποιήσει σχετικές δράσεις. Έτσι,  όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά».

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο Ευρωβουλευτής κ. Κουμουτσάκος, εξήρε τις προσπάθειες του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ενημέρωσε ότι η πρωτοβουλία που έλαβε ομάδα Ευρωβουλευτών με στόχο την καθιέρωση Ευρωπαϊκής Ημέρας ενάντια στο φαινόμενο του Σχολικού Εκφοβισμού προχωρά θετικά και άμεσα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Στόχο που μοιράζεται και στηρίζει και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο ενάντια στο φαινόμενο, του οποίου ηγείται «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Στη συνέχεια αναλυτικά παρουσιάστηκαν τόσο τα αποτελέσματα της έρευνας, καθώς και το εκπαιδευτικό εργαλείο, ενώ η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Καμπάνιας ενάντια στο Σχολικό εκφοβισμό.

Η καμπάνια περιλαμβάνει τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό spot, καταχώρηση και αφίσα καθώς και ηλεκτρονικά banners. Υλικά διαθέσιμα όλα στα ΜΜΕ τόσο στην Ελλάδα όσο και στα 6 ευρωπαϊκά κράτη που συμμετείχαν στο έργο (Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία)

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καμπάνια με τίτλο: «ΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ! ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ!» σχεδιάστηκε με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, υλοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της διαφημιστικής εταιρείας Magnet AD, της εταιρείας παραγωγής Modiano ενώ ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε στους μαθητές και εκπαιδευτικούς του 6ου Γυμνασίου Ιλίου που φιλοξένησε και συμμετείχε στα γυρίσματα.

Εξαιρετικά σημαντική και η συμμετοχή του MAD, που ανέλαβε χορηγός επικοινωνίας της καμπάνιας. Χάρη στη συμμετοχή του MAD, η πρωταρχική ομάδα στόχος της, οι έφηβοι, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το φαινόμενο μέσα από το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό spot, ειδικές εκπομπές, καθώς και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του σταθμού.

Με τη συμμετοχή τους μας τίμησαν δεκάδες εκπαιδευτικοί, Εισαγγελείς και εκπρόσωποι Υπουργείων. Σημαντική και η παρέμβαση της Γ.Γ. Πρόνοιας κας. Μπέκου κατά την οποία μετέφερε την υποστήριξη του Υπουργείου Εργασίας στις προσπάθειες που καταβάλλει «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Η παρουσίαση της καμπάνιας συνδυάζεται με την πραγματοποίηση στην Αθήνα της πρώτης συνάντησης του Ευρωπαϊκού Δικτύου ενάντια στο Σχολικό εκφοβισμό, που συντονίζεται από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και στο οποίο συμμετέχουν 17 ΜΚΟ από συνολικά 12 ευρωπαϊκά κράτη.

Όλο το υλικό, όπως παρουσιάστηκε κατά τη συνάντηση και φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να το βρείτε στοhttp://www.hamogelo.gr/48.1/Press-Kit

Το εκπαιδευτικό εργαλείο
Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Καμπάνιας δημιουργήθηκε διαδραστικό εκπαιδευτικό εργαλείο ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό. Στο εργαλείο παρουσιάζονται δύο ιστορίες εκφοβισμού στο περιβάλλον του σχολείου και σε διαδικτυακό περιβάλλον.
Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να παρέμβει στην εξέλιξη της κάθε ιστορίας και να δει τα συναισθήματα του παιδιού που δέχεται τη βία, τον τρόπο σκέψης του παιδιού που εκφοβίζει και την οπτική του παρατηρητή.
Στόχος είναι οι δύο ιστορίες να αποτελέσουν αφορμή για συζήτηση μέσα στην τάξη γύρω από τα θέματα του σχολικού εκφοβισμού.
Στην ταινία συμμετέχουν παιδιά από το εργαστήρι θεάτρου "Πόρτα" της Ξένιας Καλογεροπούλου. Το εκπαιδευτικό εργαλείο, που συμπληρώνεται από ψηφιακή βιβλιοθήκη με επιστημονικό υλικό, είναι διαθέσιμο μέσω της ιστοσελίδας www.antibullying.eu.


 

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

7η Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (28/01/2013)

Το Υπουργείο Παιδείας μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, ενημερώνει ότι διευρύνει το πλαίσιο αναφοράς της υπηρεσίας Ασφάλεια στο Διαδίκτυο με τον ανανεωμένο δικτυακό τόπο http://internet-safety.sch.gr, στοχεύοντας με το πλούσιο και ποιοτικό υλικό του, στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, δηλ. στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές, στους γονείς και τους κηδεμόνες.
Με αφορμή την 7η Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (28/01/2013) καθώς και την επετειακή 10η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (5/2/2013), ο ενημερωτικός κόμβος Internet-Safety σας καλεί να αξιοποιήσετε το υλικό του και σας προτρέπει ειδικά εκείνες τις ημέρες να:
1)Βρείτε χρήσιμες συμβουλές για την προστασία της ιδιωτικότητας στο Διαδίκτυο, στο ειδικό αφιέρωμα στη διεύθυνση http://internet-safety.sch.gr/index.php/component/k2/item/199-7thprivday για την 7η Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. 
2) Συζητήσετε στην τάξη σας, ενημερώνοντας τους μαθητές σας και εμβαθύνοντας σε θέματα ασφαλούς χρήσης των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης, αντιμετώπισης του κυβερνοεκφοβισμού, προστασίας της ιδιωτικότητας, προστασίας ηλεκτρονικές απάτες, κ.ά.
3) Οργανώσετε μία εκδήλωση σε επίπεδο σχολείου για την παροχή οδηγιών προς μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελεύθερα τους οδηγούς και τα φυλλάδια από την ιστοσελίδα Χρήσιμο Υλικό http://internet-safety.sch.gr/index.php/provoli/yliko για να τα μοιράσετε στην εκδήλωση. Δείτε επίσης τις θεματικές μας παρουσιάσεις!
4)  Οργανώσετε μία συζήτηση στο Σύλλογο Διδασκόντων, ενδεικτικά για την ορθολογική χρήση των εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης, π.χ. για προσωπικά δεδομένα, ακατάλληλα σχόλια ή περιεχόμενο σε αντίστοιχους ιστότοπους.
5) Πραγματοποιήσετε με τους μαθητές σας ατομικές ή ομαδικές δραστηριότητες σχετικά με τη SID 2013 μεταδίδοντας το φετινό σύνθημά της: «Connect with respect! - Σύνδεση με σύνεση!», και διοργανώνοντας δικές σας εκδηλώσεις στο σχολείο.
6) Να παρακολουθήσετε τις ζωντανές μεταδόσεις εκδηλώσεων με θέμα το ασφαλές διαδίκτυο, που θα μεταδίδονται από το ΠΣΔ στη διεύθυνση http://live.sch.gr «Ζωντανές Μεταδόσεις»
Ο ενημερωτικός κόμβος Internet-Safety  του ΠΣΔ για την «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο» έχει δομηθεί με βάση τις ομάδες – στόχους στις οποίες απευθύνεται το υλικό του: από τα παιδιά και τους εφήβους έως τους γονείς και κηδεμόνες, με ενδιάμεσο συνδετικό και σημαντικό κρίκο εσάς, τους εκπαιδευτικούς.
Η ηλεκτρονική κοινότητα http://blogs.sch.gr/groups/internet-safety/ παραμένει ανοικτή προς εσάς και μπορείτε να συνεχίζετε να εγγράφεστε ή να παροτρύνετε συναδέλφους σας να ενταχθούν στην ομάδα, αν είστε ήδη εγγεγραμμένα μέλη. Στο site, όλοι πλέον μπορούν να βαθμολογούν τα άρθρα τα οποία υπάρχουν ή τα νέα που ανεβαίνουν και να τα επικοινωνείτε μέσω των λογαριασμών που τηρείτε στα πιο γνωστά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο κόμβος “Ασφάλεια στο Διαδίκτυο” αποσκοπεί στο να μπορούν να ενημερωθούν όλοι, από το πιο μικρό παιδί, έως τον πιο μεγάλο, γονιό ή εκπαιδευτικό, για τις νέες τάσεις, τα οφέλη και τους πιθανούς κινδύνους.
Ειδικά για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, μπορείτε να γνωστοποιήσετε τις εκδηλώσεις σας μέσω του Ημερολογίου Εκδηλώσεων της ομάδας http://blogs.sch.gr/groups/internet-safety/calendar/ και να μοιραστείτε τι ακριβώς έχετε σχεδιάσει, από σήμερα κιόλας!
Το ανανεωμένο Internet-Safety φιλοδοξεί να συντελέσει στη δημιουργική συνδιαμόρφωση ενός πλαισίου με υψηλής ποιότητας και εγκυρότητας περιεχόμενο (επίκαιρα ή επιλεγμένα νέα, βίντεο) στην προβολή δηλαδή αξιόλογου και χρήσιμου εκπαιδευτικού υλικού, στο οποίο αξίζει να έχουν πρόσβαση οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και κυρίως, οι γονείς και κηδεμόνες, σχετικά με:
1) Τον ορισμό σαφών πολιτικών και διαδικασιών για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο, με στόχο την υπεύθυνη online συμπεριφορά, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια σχετικά με τις ηλεκτρονικές απάτες, τους ιούς κ.ά.
2) Την ορθολογική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, (π.χ. ιστολόγια) με διασφάλιση κανονιστικού πλαισίου π.χ. για προσωπικά δεδομένα, ακατάλληλα σχόλια ή περιεχόμενο.
3)Την παροχή οδηγιών προς γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές για την ελαχιστοποίηση της ηλεκτρονικής παρενόχλησης, καθώς και των φαινομένων sexting ή grooming.
4) Τον σεβασμό της ιδιωτικότητας και της πνευματικής ιδιοκτησίας στο ψηφιακό περιεχόμενο.
Η ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο είναι μία υποχρέωση όλων μας.
Συστρατευθείτε με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο για τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου Διαδικτύου για τα παιδιά.

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Επιμορφωτικό Σεμινάριο Κέντρου Πρόληψης ’’ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ στην Κύθνο.



Το Κέντρο Πρόληψης ‘’ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ’’, σε συνεργασία με τη ΔΠΕ και ΔΔΕ Κυκλάδων, διοργανώνει επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Κύθνου με τίτλο
«Εκπαιδεύοντας σήμερα: Η αναγκαιότητα διαμόρφωσης νέων συνθηκών ουσιαστικής μάθησης»
Στόχος του σεμιναρίου είναι μέσα από βιωματική εκπαίδευση, αξιοποιώντας την ομάδα των ομοτίμων, να διερευνηθούν οι νέες συνθήκες που χρειάζονται να διαμορφωθούν, καθώς και το κλίμα που χρειάζεται να καλλιεργηθεί, προκειμένου να προαχθεί η ουσιαστική μάθηση στην σχολική τάξη.
Διάρκεια σεμιναρίου: 9 ώρες
Χρόνος υλοποίησης : Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013, 18.30 έως 21.30
Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013, 18.30 έως 21.30
Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013, 18.30 έως 21.30

Χώρος διεξαγωγής: Δημοτικό σχολείο Χώρας

Το σεμινάριο είναι βιωματικό και απαιτεί την παρακολούθηση του συνόλου του εργαστηρίου. Μετά το πέρας του σεμιναρίου θα δοθούν βεβαιώσεις σε όσους το παρακολουθήσουν.
Μπορείτε να δηλώνετε συμμετοχή μέχρι την Δευτέρα 28 Ιανουαρίου, στο Κέντρο Πρόληψης «Θησέας Κυκλάδων» στο τηλ. 22810-857149 ή να στείλετε e- mail στο: thiseask@otenet.gr ή fax στο 22810-79180, δηλώνοντας το όνομα, την ειδικότητα, το σχολείο σας και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε  στην υπεύθυνη του σεμιναρίου κ. Βαρθαλίτου Παναγιώτα, Ψυχολόγο- Στέλεχος Πρόληψης.

Αναστασία Προκοπίου
Επιστημονικά Υπεύθυνη
Κ.Π. «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ»

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Βιωματικό Σεμινάριο για Επαγγελματίες Υγείας στη Σύρο.

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων Ν. Κυκλάδων διοργάνωσε στη Σύρο Βιωματικό Σεμινάριο Ευαισθητοποίησης, για την πρόληψη και την προαγωγή της ψυχικής υγείας στην  Εκπαίδευση, για Επαγγελματίες Υγείας.
Τίτλος σεμιναρίου: «Προαγωγή- Αγωγή Υγείας στο Σχολείο: Η πρόκληση της συνάντησης  του Σχολείου με τους ειδικούς.» Διάρκεια: 14 ώρες.
Χρόνος υλοποίησης:   
 Παρασκευή 18 Ιανουαρίου Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2012
Υπεύθυνος Εκπαίδευσης: Σακελλαρίου Μίλτος, ΜΑ Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Υπεύθυνος ΣΣΝ  Ν. Κυκλάδων.
Χώρος διεξαγωγής: ΚΕΦΙΑ (πρώην   ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ)
     Λόγω του ότι δεν θα ήταν δυνατό οι συνάδελφοι από τις αποκεντρωμένες μονάδες Υγείας του Νομού Κυκλάδων να το παρακολουθήσουν, το σεμινάριο έγινε διαδικτυακά μέσω τηλεδιάσκεψης σε ζωντανό χρόνο μέσω του προγράμματος “OOVOO” (αντίστοιχο πρόγραμμα με το skype) με την τεχνική υποστήριξη του ΚΕΠΛΗΝΕΤ Ν. Αιγαίου.
        Συμμετείχαν 14  νοσηλευτές, Επισκέπτες Υγείας, Μαίες από το Νοσοκομείο Σύρου όπως επίσης επαγγελματίες Υγείας από τα Κέντρα Υγείας από περιφερειακά νησιά, συνολικά 27 άνθρωποι από Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Σύρο, Νάξο, Μήλο, Σαντορίνη,  που δουλέψαμε δημιουργικά εκμηδενίζοντας ναυτικά μίλια, καιρικά φαινόμενα..
        Στο ξεκίνημα του σεμιναρίου απεύθυνε θερμό χαιρετισμό ο νέος Περιφερειάρχης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, κ. Διονύσης Μεσσάρης .


 Με την καινούρια χρονιά πρόκειται να τρέξουν προγράμματα  αγωγής υγείας που θα υλοποιηθούν από την Περιφέρεια και το Νοσοκομείο με τις μονάδες του (μεταξύ των οποίων τα σχολικά ατυχήματα, η σχολική υγιεινή, καθώς και το μεγάλο πρόγραμμα και αφορά την Πρωτογενή και Δευτερογενή πρόληψη) και  έρευνες που απευθύνονται σε μαθητές και πολίτες.